Tiedote Kuivasjärven, Vatajanjärven, Ylisenjärven ja Linnanjärven osakaskuntien osakkaille
Linnankylän ja Kuivasjärven kalastuskuntien välillä on neuvoteltu halukkuudesta yhdistää kalastuskunnat yhdeksi. Yhteisten vesialueiden yhdistäminen vaatii osakaskuntien sopimuksen. Osakaskunnat päättävät yhdistymisestä kokouksissaan ja jättävät yhteisen hakemuksen Maanmittauslaitokselle.
Vesialueiden yhdistämisestä koituu osakaskunnille monenlaisia etuja.
-osakkaiden kalastusoikeus laajenee koko yhdistettävälle alueelle
-kalaveden käytön ja hoidon suunnittelu helpottuu
-kunnostusten suunnittelu ja toteuttaminen yksinkertaistuu
-osakaskuntien hallinto kevenee ja muodostuu vahvempia yksiköitä
Käytännössä nykyisten osakaskuntien yhteiset vesialueet yhdistetään ja muodostetaan yksi uusi osakaskunta, joka saa uuden rekisteritunnuksen. Tämän rekisteritunnuksen alla ovat sitten kaikkien aikaisempien osakaskuntien vesialueet, kartalta poistuvat vierekkäin olevien palstojen väliltä rajat ja kaikki ne kiinteistöt, mitkä ovat olleet osakkaana yhdistettävissä osakaskunnissa, ovat uuden osakaskunnankin osakkaita. Osuuden vaikuttavuus, eli se kuinka suureen osaan vesipinta-alaa osuus on aiemmin riittänyt, on myös uudessa osakaskunnassa yhtä suuri. Osuus kohdistuu uuteen laajempaan yhteiseen vesialueeseen. Siis omistusoikeus laajenee koskemaan koko aluetta, eikä se kohdistu enää vain sen yhden osakaskunnan alueeseen. Tässä tapauksessa uudessa osakaskunnassa olisi runsas 600 osakaskiinteistöä.
Nykyisten osakaskuntien käyttöön lohkotut venevalkamat säilyvät entisellään.
Sitten kun kaikki asiat on saatu hoidettua, virallinen yhdistämistoimitus on tehty ja se on saanut lainvoiman ja toimitus on rekisteröity tulee kaikkien osakaskiinteistöjen kiinteistörekisteriotteeseen muutos niin, että osakkuus koskee uutta yhteistä aluetta. Tämän jälkeen, kun ottaa omaa tilaansa koskevan uuden kiinteistörekisteriotteen, tieto näkyy siellä automaattisesti. Kiinteistön omistajan ei tarvitse tehdä itse mitään tämän asian suhteen.
Kunkin osakaskunnan kokouksen alussa päätetään kokouksessa käytettävästä äänestysmenettelystä. Kokouksessa voidaan äänestää osakas ja ääni -menettelyllä, mutta tämän täytyy olla yksimielinen päätös. Jos yksikin kokouksessa läsnäolevista haluaa äänestää osuuslukujen mukaan, niin on toimittava. Äänestysmenettely on kokouskohtainen eli jokainen osakaskunta päättää tästä asiasta itsenäisesti kokouksen alussa. Yhdistymisen hyväksyminen vaatii määräenemmistön eli 2/3 kokoukseen osallistuvista (paikalla olevista) osuuksista ja 1/3 paikalla olevien pääluvusta pitää puoltaa yhdistymistä. Kokous on päätösvaltainen, kun yksikin osakaskunnan jäsen on paikalla, mutta toivottavaa on, että useampia olisi. Kokouksen koollekutsujan tulee olla kyseisen osakaskunnan osakas, käytännön järjestelyt hankitaan ostopalveluna.
Yhdistämisasia on esillä kalastuskuntien seuraavassa vuosikokouksessa, joka lykkääntyy koronarajoitusten vuoksi ties miten pitkälle. Yhdistyminen saattaa venyä ensi vuoteen, mutta kiirettä ei ole. Syntyvät kustannukset saadaan näillä näkymin hoidettua kalastuskuntien varoilla.
Yhdistettävät osakaskunnat
Kuivasjärvi: Kuivanen, Vataja, Luisenniemi, Kallioniemi, Silorannan yhteinen, Lammintausta ja Laurikainen.
Linnanjärvi: Linna, Pajulahti, Mäntylä ja Laurikainen.
Vatajanjärvi: Vataja, Laurinaho, Isoaho ja yhteinen vesialue.
Ylinenjärvi: Pukkiviita, Mansikkaviita, Lähdet, Vataja ja Isoaho.
Näillä vesialueilla siis uuden osakaskunnan osakas saa kalastaa yhdellä lupamaksulla. Osakaskunnalle laaditaan yhteisaluelain mukaiset säännöt ja valitaan osakkaista koostuva hoitokunta.
Lisätietoja antavat
Ari Sillanpää p. 0400 646 431 (klo 16 jälkeen)
Heikki Kallioniemi p. 050 589 1318